|
ZUS a praca dla byłego pracodawcy - strona 2 |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Nie będziesz się łapał na niższy ZUS.
A dlaczego ? Czy tylko tak napisales ?
Zapytałeś, więc odpowiedziałem.
Witam
Jestem w podobnej sytuacji jak kolega ewrybady. Dzwonilem wczoraj do ZUSu, mila pani powiedziala ze jezeli bede wykonywal inne czynnosci (jesli tak to mozna okreslic) jako firma, niz te ktore wykonywalem jako pracownik etatowy to nie powinno byc problemu z ulgowym zusem. Poradzila tez, zeby w ramach wlasnego bezpieczenstwa zwrocic sie do ZUSu z prosba o wydanie pisemnej opinii na temat tego czy czynnosci ktore wykonywalem i te ktore bede wykonywal nie sa przez nich klasyfikowane jako jedno i to samo. Teraz moje pytanie - wie ktos jak powinno wygladac takie pismo ? Pozdrawiam
Witam
Kilka pytań: 1. Jeśli pracuję na etacie i chciałbym założyć własną działalność, to sprawa obniżonych składek na ubezpieczenia społeczne mnie nie dotyczy, ponieważ muszę opłacać tylko składkę zdrowotną, a to nie jest ubezpieczenie społeczne. Czy tak? 2. Skoro nie korzystam z obniżonego ZUSu (patrz 1), to czy mogę wystawiać faktury mojemu obecnemu pracodawcy? 3. Jeśli np. za rok zrezygnuję z etatu, to czy będę mógł skorzystać z obniżonego ZUSu? Jeśli tak to przez 1 czy 2 lata? Czy gdybym będąc na etacie wystawiał faktury swojemu pracodawcy (jeśli mogę), to czy po rezygnacji z etatu przekreśla to dla mnie obniżkę ZUS?
1. TAK
2. TAK 3. NIE
|
|