|
ZUS a praca dla byłego pracodawcy - strona 2 |
ZUS a praca dla byłego pracodawcy
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Nie będziesz się łapał na niższy ZUS.
A dlaczego ? Czy tylko tak napisales ?
Zapytałeś, więc odpowiedziałem.
Witam
Jestem w podobnej sytuacji jak kolega ewrybady. Dzwonilem wczoraj do ZUSu, mila pani powiedziala ze jezeli bede wykonywal inne czynnosci (jesli tak to mozna okreslic) jako firma, niz te ktore wykonywalem jako pracownik etatowy to nie powinno byc problemu z ulgowym zusem. Poradzila tez, zeby w ramach wlasnego bezpieczenstwa zwrocic sie do ZUSu z prosba o wydanie pisemnej opinii na temat tego czy czynnosci ktore wykonywalem i te ktore bede wykonywal nie sa przez nich klasyfikowane jako jedno i to samo. Teraz moje pytanie - wie ktos jak powinno wygladac takie pismo ? Pozdrawiam
Witam
Kilka pytań: 1. Jeśli pracuję na etacie i chciałbym założyć własną działalność, to sprawa obniżonych składek na ubezpieczenia społeczne mnie nie dotyczy, ponieważ muszę opłacać tylko składkę zdrowotną, a to nie jest ubezpieczenie społeczne. Czy tak? 2. Skoro nie korzystam z obniżonego ZUSu (patrz 1), to czy mogę wystawiać faktury mojemu obecnemu pracodawcy? 3. Jeśli np. za rok zrezygnuję z etatu, to czy będę mógł skorzystać z obniżonego ZUSu? Jeśli tak to przez 1 czy 2 lata? Czy gdybym będąc na etacie wystawiał faktury swojemu pracodawcy (jeśli mogę), to czy po rezygnacji z etatu przekreśla to dla mnie obniżkę ZUS?
1. TAK
2. TAK 3. NIE
Witam,
Podpinając się pod ten temat chciałbym zapytać czy sprzedając towar byłemu pracodawcy z którym byłem związany u.o.p stracę prawo do "promocyjnego" ZUSu??? Branża ta sama (de facto konkurencja) mam kilkunastu innych klientów więc nie jestem jednofakturowcem. Po kilkunastu miesiącach los zetknął nas ponownie ale tylko w zakresie sprzedaży towaru którym obracam, nie zaś w zakresie usług które wcześniej wykonywałęm dla niego na etacie
Witam,
chciałabym się dowiedzieć, czy jeśli prowadzę działalność handlowo usługową i jednocześnie pracuję, to czy zakup towaru od byłego pracodawcy i prowadzenie konkurencyjnej jednocześnie działalności o tym samych charakterze co pracodawca - w zakresie dystrybucji, będzie świadczeniem usług na rzecz BYŁEGO (u mnie obecnego) pracodawcy i czy mam prawo do skorzystania z ulgi z zus? Pozdrawiam
Nie - nie będzie.
Świadczenie usług na rzecz byłego pracodawcy to SPRZEDAŻ dokonywana na jego rzecz przez Ciebie, a nie na odwrót.
Witam, pracowałem dla byłego pracodawcy (szpitala) na etacie kierowcy, teraz prowadząc dg wykonuję dla tego szpitala czynności na stanowisku "ratownik medyczny-kierowca". Czy możliwy będzie mniejszy zus?
NIE
Witam
Mam pytanie planyje założyć DG w branży budowlanej(wykończenia, kosztorysowanie) i nie wykluczone, że będę wykonywał prace na rzecz byłego pracodawcy(byłego w sensie ,że po nim były jeszcze 2 firmy w których pracowałem na u.o.p) Czy będę podlegał pod niższe składki ?
Pracuję na umowę o pracę do końca listopada 2011. Z dniem 1 grudnia będę bezrobotny. Jeżeli otworzę działalność w grudniu i będę świadczył usługi dla mojego poprzedniego pracodawcy dokładnie te same. To czy łapię się na mniejszy zus i czy zus jest w takim przypadku się połapać jeżeli ten mniejszy zus zgłoszę w momencie zakładania DG.
Witam,
czy moge skorzystac z mniejszego ZUSu jezeli przejde na samozatrudnienie w tej samej firmie, ale firma zmieni nazwe? Dziekuje za odpowiedz.
Sprawdź również podobne tematy:
- ZUS a praca dla byłego pracodawcy "luka w przepisach"
- Działalność u byłego pracodawcy - Zus, dotacje i DG na rzecz byłego pracodawcy - WYKONYWANIE USŁUG DLA BYŁEGO PRACODAWCY - Podatek liniowy a praca na majątku byłego zakładu pracy - Praca dla niemieckiego pracodawcy na DG - Praca na etat + działalność a faktury dla pracodawcy - 150 tys. zł terenie byłego woj.legnickiego - Dotacja z UE dla byłego rolnika? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|