Witam
Chciałbym się zapytać czy obejmnie niższa składka zus w przypadku
jeżeli zwolnie się z pracy otworze działalność ale dalej będe wykonywał czynności na rzecz byłego pracodawcy takie same jak na umowe.
Z góry dziękuje za odpowiedż.
|
ZUS a praca dla byłego pracodawcy |
ZUS a praca dla byłego pracodawcy
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam
Chciałbym się zapytać czy obejmnie niższa składka zus w przypadku jeżeli zwolnie się z pracy otworze działalność ale dalej będe wykonywał czynności na rzecz byłego pracodawcy takie same jak na umowe. Z góry dziękuje za odpowiedż.
Niestety, jest to jeden z warunków nazwijmy to "promocji".
Jak to mawiał Marcinkiewicz - bardzo dobre pytanie. Istnieje coś takiego jak kontrola i ZUS może wystąpić do US o sprawdzenie tego.
Pozostają pytania:
Jak często kontroluje zus co ich (zus) do tego skłania czy tak sami z siebie czy na podstawie "doniesień". I w końcu czy się opłaca oszukiwać.
Czy często sa takie kontrole? Osobiście mam wrażenie, że zapis ten jest tylko martwym zapisem na zasadzie "Pokaż Polaku czy jesteś uczciwy bez bata". Może wystarczy wystawiać faktury też na innych kontahentów i to wystarczy, bo przecież nie mogą zabronić usług jako jedne z wielu na rzecz byłego pracodawcy, tak myślę że chodzi tu tylko o jednofakturowców.
a czy jesli zakladam nowa DG i wspolpracuje z czlowiekiem u ktorego teraz pracuje na umowe zlecenie? to jaki wtedy mam zus?
to by zależało czy twój pracodawca któy cięzatrudnia na umowę zlecenie odprowadza za Ciebie wszystkie składki ZUS czy nie. Właściwie wtedy byłoby to równoznaczne z zatrudnieniem na umowę o pracę (ale nie to ma znaczenie) jeśli twój pracodawca odprowadzi za ciebie wszystkie skłądki Tobie do zapłaty z DG co miesiąc trzeba będzie płacić 212 zł i kilkanaście groszy.
Jeśli nie .... To zależy czy już prowadziłeś działalność czy też nie prowadziłeś. Przedział waha się od bodajże ok.300 zł albo ok 800 zł. Dokładnie nie wiem, musiałbym sprawdzić ale już jest późno i wybieram się spać. dobranoc
zresztą każdy pracodawca wie że jeśli każe iść pracownikowi na własną działalność gospodarczą to musi mu naliczyć marżę na składki zusowskie, podatki itp. Jedyny plus dla pracodawcy to że nie przejmuje się żadnymi urlopami, chorobowymi. Nie ma pracownika to mu nie płaci, jest to płaci.
(Witam na forum).
No dobrze, a ja pracuję sobie na DG u pracodawcy, który mnie przypisuje do wykonywania konkretnych prac dla swoich klientów (outsourcing). Czy jeśli teraz takim klientem będzie dla mnie jedna z firm, w której pracowałem na etacie (cóż - specjalizacja zawodowa :)) jeszcze na początku zeszłego roku, to podpadam pod ten punkt 3 czy nie? Teoretycznie faktury nie będę wystawiał bezpośrednio ex pracodawcy, więc nikt nie powinien do tego dojść (chyba, że jakiś donos, albo będę figurował explicite na fakturze, którą wystawią zeby pokryć moją...) Pytanie jest czy mimo to się na to łapię czy nie (czysto formalnie)? Nie ukrywam, ze nagle 500 PLN stracić z pensji to spory ból... A w ZUSIE raczej sie nie odważe pytać, bo nawet jeśli nie to powiedzą, ze tak :P
Witam
A jak się ma umowa o dzieło na wykonywanie takiej samej pracy, jaką wykonywało się dla byłego pracodawcy, gdy chciałbym skorzystać z ulgi "zusowskiej" tzn. pracowałem jako kierowca, a teraz otwieram DG (np. handel) a z drugiej strony spisuję z pracodawcą umowę o dzieło jako osoba prywatna na przewóz jego osoby/towarów ? - przy DG nie wystawiam faktur "byłemu" pracodawcy-umowa o dzieło - DG inna niż wykonywanie dotychczasowej pracy Czy to przejdzie ?
Jeżeli prowadzisz DG, nie możesz zawierać umów zlecenia/dzieła na usługi wchodzące w zakres twojej działalności.
Po to się właśnie zakłada działalność.
Dzięki za opinię Wielkot.
Czyli jak dziedziną DG będzie halndel, to mogę zawrzeć z byłym pracodawcą np. umowę zlecenie czy o dzieło na np.przewóz dokumentów z miejsca A do miejsca B (usługa transportowa dla byłego pracodawcy gdzie wczwśniej byłem np. kierowcą ) nie będzie to miało wpływu na ulgę w ZUS - czy dobrze zrozumiałem ? pozdrawiam
Witam serdecznie!
Jestem w trakcie zakładania DG. Bedę wpólpracował z byłym pracodawcą. Ale toja na nim wymusilem abym świdczyl dla niego usługi. Pracowalem u niego i na umowie mam OPIEKUN KLIENTA, a teraz bede świadczyl usługi transportowe. Wydaje mi się ze bede się łapal na niższy ZUS. Co o tym sądzicie. ?
Dodatkowe pytanie. Który organ władzy będzie sprawdzał zakres obowiązków. OPIEKUN KLIENTA a USŁUGI TRANSPORTOWE to raczej inne zakres. Choć tak naprawde bedę robil to samo.
Sprawdź również podobne tematy:
- ZUS a praca dla byłego pracodawcy "luka w przepisach"
- Działalność u byłego pracodawcy - Zus, dotacje i DG na rzecz byłego pracodawcy - WYKONYWANIE USŁUG DLA BYŁEGO PRACODAWCY - Podatek liniowy a praca na majątku byłego zakładu pracy - Praca dla niemieckiego pracodawcy na DG - Praca na etat + działalność a faktury dla pracodawcy - 150 tys. zł terenie byłego woj.legnickiego - Dotacja z UE dla byłego rolnika? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|