|
Zus za pół miesiąca ? |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS
Autor
Wiadomość
Witam Wszystkich serdecznie i mam pytanie dotyczace Zusu. Rozpoczynam działalność 16 lutego( preferencyjna wysokość stawek) i chciałbym sie dowiedziec czy bedę musiał zapłacic za pełny miesiąc czy proporcjonalnie do ilości dni pozostałych w miesiacu ?. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
Proporcjonalnie.
ale ubezpiecznie zdrowotne w całości opłacasz,bez znaczenia czy cały mies,czy 1 dzień.
Witam
A co jesli jeszcze pracuje i prowadze dzialalnosc? Czy wtedy rowniez musze placic skladke zdrowotna?
Tak.
Skoro moj post zostal usuniety odpowiem tak:
mialam nadzieje, ze jednak ominie mnie oplacanie ZUSu ale jak widzie niestety bede musiala wydac jeszcze pare groszy wiecej
Witajcie!
Zakładam działalność gospodarczą (data rozpoczęcia) 08.05.2008 i mam pytanie kiedy płace pierwszy ZUS?? Bo rozumiem ze Urząd Skarbowy za miesiąc ale ZUS mam od razu zapłacić i potem do 10 każdego miesiąca? Czyli do 10 CZERWCA za CZERWIEC a jak zakładam od 8 maja to ile płace i kiedy?
do 10 maja za kwiecień i do 10 czerwca za maj.
W czerwcu za maj -8 dni społeczne, zdrowotne całe.
Czyli jeśli mam ten niższy ZUS to:
100,57 / 31 = 3,245 * 23 = 74,635 ~ 75 złotych a Zdrowotne 209,59 i mam to zapłacić do 10 CZERWCA... Czy zgadza się?
musisz złożyć deklarację DRA
podstawa do społecznych 337,80:31 x 23 =250,63 emerytalne 19,52% rentowe 6% wypadkowe 1,80% chorobowe dobrowolne 2,45%
Witam
ZUS obecnie jest płatny do 15-go , nie do 10go Wejdźcie na stronkę ZUSu i tam sa fajne tabelki. Wszystko pisze i są jak na ten urząd w miarę czytelne. Pozdrawiam
wprowadzasz w błąd do 15-go płacą płatnicy zatrudniający pracowników opłacający składki wyłącznie za siebie do 10-go
Ja nie zatrudniam pracowników i mam zgodę na ZUS do 15go
Radzę poczytać najnowsze zmiany
Musisz mieć dużo szczęścia,że tylko dla ciebie ZUS wydał tak pozytywną decyzję. Dzięki za radę-czytać potrafię i rozumiem co czytam
|
|