|
ZUS zablokował mi konto |
ZUS zablokował mi konto
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Banki
Autor
Wiadomość
22 września gdy poszłam wziąć z konta pieniądze z urzędu miasta (świadczenia rodzinne) dowiedziałam się że ZUS zablokował mi konto, ponieważ mam u nich dług. Chciałabym się dowiedzieć czy ZUS może tak zrobić ponieważ to są pieniądze moich dzieci a nie moje?
ZUSu nie obchodzi czyje pieniądze wpłynęły na konto, ważne jest, że konto należy do ciebie lub jesteś współwłaścicielką. Nikt nie będzie sprawdzał, jaką drogę przeszły pieniądze zanim trafiły do ciebie. Takie zajęcie to egzekucja długu i liczy się tylko to, żeby trafiły na konto organu egzekucyjnego. Równie dobrze te pieniądze mogłyby być twoim jedynym dochodem na ten miesiąc, nie płaciłaś w terminie to płac jak tylko masz. Nie jest to miłe, ale niestety prawdziwe i raczej nic nie da się z tym zrobić.
Nie do końca mogę się zgodzić. Wyszko zależy czy to konto firmowe czy osobiste i czy wpływa na nie również dochód z pracy. Chodzi o to, że komornik musi zostawić Ci jakąś kwotę do życia ale wyłącznie jeśli pracujesz. Jeśli masz działalność może zająć wszystko. Od decyzji komornika w tym zajecie konta masz 7 dni na odwołanie się ale nie do komornika a do sądu.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "ZUS zablokował mi konto": - Konto walutowe jako konto firmowe ? - Konto osobiste- konto firmowe. - po co mi konto? - Konto dla sp. z o.o. - konto allegro
• Strona 1 z 1
|
|