Witam,
byłam w szpitalu od 8 do 10 marca. Dostałam zwolnienie chorobowe do końca marca. Tak więc zostaje tylko 8 dni marca. Ile mam zapłacić na ZUS? Prowadzę jednoosobową DG. Orientuje się ktoś może ?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
|
Zwolnienie chorobowe- ile zapłacić na ZUS za taki miesiąc? |
Zwolnienie chorobowe- ile zapłacić na ZUS za taki miesiąc?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam,
byłam w szpitalu od 8 do 10 marca. Dostałam zwolnienie chorobowe do końca marca. Tak więc zostaje tylko 8 dni marca. Ile mam zapłacić na ZUS? Prowadzę jednoosobową DG. Orientuje się ktoś może ? Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Jaki płacisz ZUS?
Płacę ''mały'' ZUS, to moje pierwsze dwa lata na tej DG.
Źle napisałam, zostaje się 7 dni marca bo od rana 8 marca leżałam już w szpitalu. Za dni spędzone w szpitalu również nie płacę ZUSu, prawda?
/415,80:31/x7 dni=93,90 podstawa do społecznych Zdrowotna jest niepodzielna a więc płacisz całą
Ale dlaczego liczysz 415zł jak ja płacę 366zł? 123,24zł na społeczne i emerytalne i 243,39zł na zdrowotne. To skąd te 415ł???
I jeszcze jedno pytanie- dlaczego zdrowotną muszę płacić całą? Przecież prawie cały miesiąc leżę na zwolnieniu, to niesprawiedliwe :( Ech, mam już dość tego ZUSu.
Podałam ci podstawę do wyliczenia i wybacz ale chyba umiesz wyliczyć emerytalne 19,76%,rentowe-6% ,chorobowe 2,45% i wypadkowe 1,67% od tej podstawy co ci podałam.Skoro chorowałeś musisz złożyć deklarację miesięczną DRA.
Nie do mnie "żale" tylko do ustawodawcy.Tak mówi ustawa o ubezpieczeniu zdrowotnym iż składka zdrowotna jest niepodzielna,nawet jak cały miesiąc będziesz chorować to i tak zdrowotną musisz zaplacić
Dzwoniłam teraz do mojej mamy (ona też ma DG, ale już kilkanaście lat) i ona mówi że zdrowotną też mi podzielą, ponieważ to nielogiczne że ja mam całą zdrowotną zapłacić a potem oni mi mają to oddać- bo za całe chorobowe i pobyt w szpitalu dostanę pieniądze z ZUSu przecież.
Zadzwonię chyba jutro do księgowej i się zapytam jak to wygląda, nawet nie mam czasu iść do zUSu i się dowiedzieć. Ale dziękuję za chęć pomocy, doceniam.
Zwracam honor, faktycznie zdrowotna jest niepodzielna- ale to zostawię bez komentarza :/
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zwolnienie chorobowe- ile zapłacić na ZUS za taki miesiąc?": - zwolnienie chorobowe - ciągłość - Zwolnienie chorobowe a prowadzenie DG - ILE ZAPŁACIĆ MOŻNA ZA TAKI LOKAL ? - zwolnienie grupowe a zwolnienie lekarskie - minimalny zus a chorobowe
• Strona 1 z 1
|
|