Witam
Dziś jedna osoba powiedziała mi że jeśli ktoś się uczy to jest zwolniony z płacenia ZUS-u. I ja też bym był z tego zwolniony jeśli zacznę swoją działalność a się jeszcze uczę?
|
Zwolnienie z ZUS-u |
Zwolnienie z ZUS-u
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam
Dziś jedna osoba powiedziała mi że jeśli ktoś się uczy to jest zwolniony z płacenia ZUS-u. I ja też bym był z tego zwolniony jeśli zacznę swoją działalność a się jeszcze uczę?
Słuchałeś jednym uchem albo ten ktoś nie wiedział co mówi. Sytuacja zwolnienia ze składek ZUSowskich dotyczy tylko i wyłącznie uczących się lub studiujących osób do 26 roku życia pracujących na umowę zlecenia.
tego nikt mi nie powiedział. A szkoda że tylko na umowę zlecenie to jest :-(
a Czy jeśli zakładam własną firmę, to też jestem przez jakiś czas z tego zwolniony? Bo chodzi o to że poprostu interes może nie wypalić, a ZUS cza zapłacić, to jak to jest można się jakoś zwolnić z tego, żeby po wszystkich stratach jeszcze nie emieć większych zw. z ZUSem?
no tak w życie bywa
no tylko chcę zeby odpowiedział mi ktoś na moje pytanie, czy istnieje coś takiego jak zwolnienie z ZUS na jakiś czas?
Istnieje - zawieszenie działalności ;-)
Nie, ale chodzi mi o coś na serio:
nie musi być to ZWOLNIENIE Z ZUS takie całkowite, ale czy np. przez pierwsze ileś miesięcy mogę płacić mniej?
Przez dwa lata masz mniejszy zus. W biznesie nikogo nie interesuje czy zarabiasz czy nie, masz płacić :)
Jeżeli przez ostatnie 60 miesięcy nie prowadziłeś działalności i nie świadczysz usług na rzecz byłego pracodawcy.
Aha dzięki, a nie weicie może o ile jest mniejszy i co trzeba złożyć aby go mniej płacić (czy to idzie poprostu z automatu?), można się tego dowiedzieć od ludzi w urzędzie tak precyzyjnie?
Dzięki za pomoc
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|