Witam;
Za chwilę przystępuje do naboru o dotację z wojewódzkiego urzedu pracy, na otwarcie własnej działalności gospodarczej (do 40 000zł). Zgodnie z regulaminem, jestem świadom iż muszę prowadzić działalność przez 12 miesięcy i w tym czasie nie mogę być zatrudniony. Nurtuje mnie tylko kwestia ewentualnego zwrotu, a mianowicie:
Chciałbym założyć małą restaurację. Firmę rejestruję u siebie w mieszkaniu, którego jestem właścicielem, natomiast lokal gastronomiczny będzie znajdował się w wynajmowanym lokalu, pod zupełnie innym adresem (inna miejscowość oddalona o 70km). Jeśli powinie mi się noga przed upływem 12 miesięcy, a działalność okaże się nierentowna i będę zmuszony zamknąć restaurację, i zrezygnować z wynajmu lokalu, a w dalszym ciągu będę opłacał składki ZUS, a działalności nie zamknę ani też nie zawieszę jej, czy w takim wypadku będę musiał oddać otrzymane pieniądze?
Czy kontrola przyjdzie do mnie do mieszkania bo tam jest zarejestrowana działalność? Czy też do restauracji? Jeśli przyjdą załóżmy 8 miesiąca do restauracji a tam będzie pusty lokal, którego nie jestem najemcą - a tak jak mówiłem będę w dalszym ciągu opłacał ZUS i dotrwam 12 miesięcy. Co wtedy?
Proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuje za odpowiedź