|
Zwrot pieniedzy od znajomego-czy muszę zapłacić podatek?? |
Zwrot pieniedzy od znajomego-czy muszę zapłacić podatek??
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
czekam na zwrot moich pieniedzy, ktore kiedyś dałem znajomemu- tylko, że znajomy mieszka za granicą, to miała być inwestycja w moją edukację i opłacony kurs angielskiego za granicą, ale plany nie wypaliły i znajomy odda mi pieniądze- tylko w kilku ratach, jako że to trochę potrwa. w takim razie- czy muszę płacić podatek od zwrotu tych pieniędzy? czy mam wypełniać coś za każdym razem- za każdą ratą zwrotu? proszę o odpowiedź, bo nie daje mi to spokoju.
A pożyczyłeś na procent? Masz jakąś na to umowę?
nie, nie pozyczałem na procent, ani nie mam umowy, bo to nie była pożyczka, tylko pieniadze na moja edukacje,. poza tym wysłałem je koledze, ktory nie jest polakiem.
Podatek placi sie od dochodu czyli roznicy miedzy przychodemi kosztem. Jesli nie uzyskales dochodu to nie ma podstawy opodatkowania podatkiem dochodowym. W najgorszym przypadku fiskus moze to potraktowac jako pozyczke i domagac sie zaplaty podatku od czynnosci cywilno-prawnych ale to bardzo male prawdopodobienstwo wiec nie masz sie co martwic moim zdaniem. Trzymaj kwity ze dostales zwrot takiej samej kwoty jaka przelewales na konto kolegi i po sprawie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zwrot pieniedzy od znajomego-czy muszę zapłacić podatek??": - Czy od tej sumy musze zapłacic podatek? - Dziwna spraka kaucji ... jaki podatek musze zapłacic?? - Podatek trzeba zapłacić - Brak pieniędzy na podatek PIT5, spóźniony podatek - Chcę zapłacić podatek-czy to możliwe ?!
• Strona 1 z 1
|
|