|
Zwrot podatku |
Zwrot podatku
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
witam. mam pytanie dotyczące zwrotu podatku przy eksporcie, a dokładniej przytoczę przykład żeby wszyscy wiedzieli o co chodzi. prowadzę działalność produkcja wyrobów wiklinowych moje koszty w styczniu to 100 000zł w lutym chce wysłać towar do francji. z tych stu tysięcy 50 wydałem na zakup półproduktów do wytworzenia konkretnie tych wyrobów wiklinowych(zakup wikliny) stawką vat 7%. teraz moje pytanie jak wygląda zwrot podatku gdy sprzedałem za granicę towar wart 1 000 000 zł netto.?
dodam że stawka vat na gotowe wyroby to 23%
Po pierwsze sprzedaż do Francji to nie export a dostawa wewnątrzwspólnotowa o ile Twoim kontrahentem jest firma posiadająca NIP EU a po drugie otrzymasz tyle zwrotu ile będzie wynosić nadwyżka podatku naliczonego nad należnym.
czyli do mojego przykładu jak się to ma?
że prześwietlą cię na wszystkie sposoby, zakwestionują to, co da się zakwestionować, a potem, jak już nie da się inaczej, to dostaniesz zwrot tego co zapłaciłeś, czyli 50 * 7% = 3,5 tys. pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zwrot podatku": - Składka ZUS wikęsza od podatku = zwrot podatku? - DG a zwrot podatku - zwrot podatku vat - Zwrot podatku - zwrot podatku vat
• Strona 1 z 1
|
|