Mam problem z zagadnieniem odzyskania przez PUP podatku VAT zwróconego mi przez US.
Otóż kilka dni przed świętami przyznano mi dotację z PUP, przy czym zupełnie niespodziewanie zapytano mnie, czy zamierzam zostać płatnikiem VAT oraz ubiegać się o zwrot VAT. Musiałem wypełnić następujące oświadczenie:
Oświadczam, że:
1. Po rozpoczęciu działalności gospodarczej będę składał/nie będę składał* do właściwego Urzędu Skarbowego Zgłoszenie rejestracyjne w zakresie podatku od towarów i usług, jako płatnik VAT czynny/podatnik VAT, zwolniony na mocy ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.).
2. W przypadku gdy w okresie trwania umowy w sprawie przyznania jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej, ale po terminie złożenia rozliczenia zawierającego zestawienie kwot wydatkowanych w ramach przyznanych jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej, złożę w Urzędzie Skarbowym Zgłoszenie rejestracyjne w zakresie podatku od towarów i usług, jako podatnik VAT zobowiązuje się powiadomić o tym fakcie Powiatowy Urząd Pracy, w terminie 14 dni od dnia złożenia zgłoszenia rejestracyjnego w Urzędzie Skarbowym.
3. Zobowiązuje się do zwrotu równowartości odzyskanego zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług podatku od zakupionych towarów i usług w ramach przyznanego dofinansowania w przypadku, gdy będzie mi przysługiwało prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego zawartego w wykazanych wydatkach lub prawo do zwrotu podatku naliczonego.
4. Zwrotu równowartości odzyskanego podatku od towarów i usług dokonam na konto wskazane przez Powiatowy Urząd Pracy, w terminie 14 dni od dnia złożenia w Urzędzie Skarbowym Deklaracji dla podatku od towarów i usług, w której dokonam obniżenia kwoty podatku należnego lub w terminie 14 dni od dnia zwrotu podatku przez Urząd Skarbowy.
Niniejsze oświadczenie składam pod odpowiedzialnością karną, wynikającą z art. 233 § 1 k.k., który stanowi:
„Kto składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sadowym lub innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.”
Wybrałem to, co pogrubiłem. Nie otrzymałem kopii, potwierdzenia ani swojego egzemplarza tego oświadczenia.
Przy czym będę świadczyć usługi głównie dla firm, w związku z tym przejście na VAT będzie dla mnie najbardziej opłacalne.
Byłem zaskoczony w chwili podpisywania umowy o dotacji, później dopiero doczytałem, o co chodzi. Faktycznie od kilku miesięcy obowiązuje zmienione prawo i PUP moze odzyskiwać zwrócony podatek. Pomijając całą absurdalność pomysłu (wcześniej tysiące ludzi odzyskiwało VAT i nikt z tego nie robił problemu), chcę zapytać o to, co stałoby się, gdybym nie powiadomił PUPu, a VAT odzyskał dla siebie. Zaznaczę przy tym, że osoba zatrudniona w PUP, która prowadziła mnie przez te zagadnienia i jest odpowiedzialna za dotacje, umowę o dofinansowaniu, baaardzo wyraźnie i jednoznacznie zasugerowała mi, abym wpisał, że nie będę się ubiegać, i żebym się jednocześnie ubiegał, jakoby PUP nie miał żadnych narzędzi prawnych i metod, aby to sprawdzić ani egzekwować.
Przyznam się, że chętnie odzyskałbym ten VAT dla siebie i przeznaczył go na rozwój firmy (dostałem zaledwie 13 000 zł, ponieważ środki pochodzą z rezerwy ministerialnej), ale boję się. Czy osoba z PUP nie wpuściła mnie czasem w maliny?
Aha, w umowie nie ma ani słowa o tym oświadczeniu ani podatku VAT i zwrocie. Nie ma też wykazu załączników ani odwołania do oświadczenia, które podpisałem. Jest więc to odrębny dokument, który został ułożony po zmianie prawa, urząd nie zaktualizował wzoru umowy, pracownicy przyznali mi zresztą, że to bzdura i abym robił tak, jak dla mnie korzystnie.
Co powienienem zrobić? Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam,
mnt22