|
ZWROT VATU PRZY EKSPORCIE |
ZWROT VATU PRZY EKSPORCIE
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Jak jest ze zwrotem VAT przy eksporcie, bo wystawie sie fakture z vatemn 0%, a u.s. potem zwraca??? Jesli ktos wie, proslbym o przyblizenie mi tego tematu. Pozdrawiam
Jesli jestes twardzielem mozesz sie ubiegac o zwrot podatku Vat. Jednak jak wiesz US lubi brac pieniadze nie oddawac:)
A drugie pytanie posiadasz juz NIP europejski? Jesli nie wystap do US gdzies na 2 tyg przed tranzakcja bo to trwa... A tak wogole to dodadza Ci PL do Twojego nipu - ale jak pisalem to trwa.
Jaki zwrot VATu? Z jakiego tytułu?
Z tytułu wymiany wewnątrz wspólnotowej.
Autor wątku pytał o eksport, skąd więc pomysł, że mamy do czynienia z dostawą wewnątrzunijną?
Poza tym eksportując towar i spełniając warunki określone w ustawie o VAT stosujemy stawkę 0% - jaki więc VAT mielibyśmy mieć zwrócony? Jedynie w wypadku gdy będziemy zmuszeni rozliczyć sprzedaż ze stawką normalną, ponieważ dokument potwierdzający opuszczenie granicy dotarł do nas z opóźnieniem - wówczas możemy dokonać korekty i odliczyć naliczony miesiąc wcześniej VAT.
"Poza tym eksportując towar i spełniając warunki określone w ustawie o VAT stosujemy stawkę 0% - jaki więc VAT mielibyśmy mieć zwrócony?"
VAT zaplacony przy kupnie towaru.
Ale jakieś kupno miało wcześniej miejsce? ;)
Przecież my nic nie wiemy, wątkotwórca założył temat, rzucił nie do końca jasne zdanie i się rozpłynął w powietrzu. Z dalszą analizą chyba się powinniśmy wstrzymać do chwili, gdy będziemi mieli więcej informacji.
Ja wiem o czym mówi kolega - też mnie to interesuje: kupuje towar X w Polsce z 22% Vat, a sprzedaje do Unii ten sam towar z Vat-em 0%. Eksportuje, więc nie mam jak rozliczyć sobie ponioesionych kosztów Vat. Czy w tej sytuacji US oddaje Vat?
Sprawdź również podobne tematy:
- Vat , zwrot vatu
- Pomoc przy eksporcie za granice - VAT przy eksporcie- jak to wlaścicwie jest? - Likwidacja firmy a zwrot VATu - Jakie są wymogi dotyczące produktu przy eksporcie - Działalność gospodarcza czy firma przy imporcie/eksporcie ? - Zwrot zapłaconego podatku dochodowego i VATu. - Zakup towaru przed założeniem firmy, a zwrot VATu - Obliczanie Vatu i cła przy imporcie Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|