|
Zycie z procentow |
Zycie z procentow
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
Co dokladnie waszym zdaniem znaczy zyc z procentow? Ile trzeba miec kapitalu by miec zysk z procentow ok 2,500 zl miesiecznie? I jak mozna inaczej taki uklad osiagnac niz sprzedawac czesc jednostek FI co miesiac? :lol:
Witaj. Interesuje Cię suma która pozwoliłaby Ci żyć z procentów? Według mnie jest to suma około 500 tys zl :mrgreen: Teoretycznie wystarczyłoby mieć 100 tys (na dzień dzisiejszy), jest to absolutne minimum, jednak nie gwarantuje ona spokojnego snu!!! Wiadomo, im więcej pieniędzy, tym większy jest z nich zysk. Problem w tym, że trzeba zdobyć swój pierwszy milion. Pozdrawiam
Ile w takim razie zostaje na reke z 250-500 tys. Masz juz jakies konkretne wyliczenia ?
Inwestujac kwote 200-250 tys w fundusze no to wiadomo zyski sa takie jakie sa ale sa. Ale jesli np posiadalbym taka kwote to nie chcial bym trzymac tej kwoty w funduszach. No wiem mozna np kupic nieruchomosci pod wynajem i miec konretne zabezpieczenie chociaz z 500 tys to zaledwie 2 mieszkania w Wawie, wiec ciekawi mnie czy sa takie instytucje ktore obracaja pieniedzmi i np wyplacaja miesieczne swiadczenia i w jakis sposob daja bezpieczenstwo.
Jesli chodzi o życie z procentów to myśle że w Private Banking mieli by ci cos do powiedzenia na ten temat.
1 milion euro, to mysle że jest kwota którą trzeba mieć żeby wygodnie żyć z procentów. Zwrot na poziomie 10 % na rok i było by ok :) Ponoć przez ostatni rok w PB BRE do ręki sie dostawało po roku 60 % od włożonej kasy a nawet więcej. Pozdrawiam
Jest tutaj jedna zasadnicza kwestia, a mianowicie suma jaka by nas satysfakcjonowała. Jeśli dajmy na to masz 100 tys to w najlepszym razie możesz zarobić około 20tys zl przez rok. Oczywiście jest to optymistyczny wariant, gdyż fundusze inwestycyjne mogą mieć różną stopę zwrotu w najbliższym roku (ja wziąłem pod uwagę rok poprzedni, w którym zwrot był na poziomie 30%) Po odliczeniu podatków zostaje tak jak już napisałem około 20 tys, czyli niecałe 2 tys na miesiąc. Powiedzmy, że na warunki polskie mieć 2 tys miesięcznie bez kiwnięcia palcem to nieżle. Niemniej jednak na dłuższą metę jest to z góry skazane na porażkę. Mając natomiast 500 tys jest już tyle, że nawet licząc 15% zwrotu zarabia się już 75 tys minus podatek, więc już jest bardzo dobrze. Zawsze możesz mając taką kwotę sam zainwestować tak jak ktoś napisał w nieruchomość (mieszkanie), którego wartość wzrasta 20-30% po roku, a do tego masz pieniądze z wynajmu tych mieszkań :twisted:
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Zycie z procentow": - Życie z procentów? - odszkodowania za życie sposobem na życie? - dorosłe życie - Plan na życie - inwestycja na zycie
• Strona 1 z 1
|
|