Witam, szukam konkretnych odpowiedzi na kilka pytań odnośnie sprzedaży/dystrybucji żywności pod dom klienta.
Byłem w tej kwestii u prawników i każdy mówił generalnie zupełnie coś innego... w związku z czym postanowilem zapytac tutaj, moze cos sie wyklaruje.
1. Czy jako jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza musze miec szczegolne zezwolenia na rozprowadzanie swiezej zywnosci (prosto od rolnikow) po domach klientow? Czy wystarcza certyfikaty owych rolnikow?
2. Czy do przewozu takich towarow w BARDZO NIEWIELKICH ILOSCIACH (tzn. nie wiecej niz 10 "paczek" z zywnoscia, ok 5kg kazda) musze posiadac szczegolny sprzet? Samochod z lowodka, osobne samochody na mieso i osobne na reszte? Miejce na uwadze, ze sprzedaje osobne produkty (mleko, mieso, warzywa, owoce) w jednej paczce jako calosc.
3. Kto ponosi odpowiedzialnosc prawna za ew. zepsute, szkodliwe jedzenie - ja jako dystrybutor/dostawca czy rolnik jako producent?
4. I na koniec, czy jest mozliwosc zmiany profilu firmy na taki, ktory zaoszczedzi tych wszystkich wymogow ;) Mam na mysli cos w rodzaju "pośrednictwa" w trapsorcie jedzenia czy nawet usugi dowozu (dostawy jedzenia, tak jak pizza etc.) ?
Niestety, cala firma jest juz gotowa (pieniadze czekaja na koncie na konkretne decyzje), jednak nie jestem w stanie uzyskac PEWNYCH infomacji w tematach o ktorych mowie.